Behandling af smerter

Smerter

Tag det første skridt mod en hverdag uden smerter.
Få specialiseret fysioterapi og behandling af smerter, der fokuserer på at hjælpe dig med at lindre og håndtere samt fjerne smerterne – uanset om de er opstået i forbindelse med din graviditet og fødsel eller ej.

Dit forløb

Behandling af smerter

Vi starter med en fyldestgørende og helhedsorienteret indledende konsultation á 1 times varighed. På den måde har vi god tid til at få afdækket din situation, herunder ønsker, behov og mål.  

N

Afdækning af din historik

N

Dybdegående undersøgelse

N

Relevant behandling

N

Gennemgang af øvelser

N

Overskuelig plan

Hvad skyldes smerter?

Smerter er en normal respons i kroppen, der opstår som et resultat af forskellige faktorer. Når du oplever smerter, er det din krops måde at fortælle dig, at noget ikke er som det skal være.

Smerter viser sig ofte på forskellige måder, og er en meget subjektiv oplevelse. Hvad du oplever som ubehagelige niv, vil en anden måske beskrive som voldsomme jag. Begge dele er reelle oplevelser.

Oplevelsen af smerte skabes på baggrund af dine sanser, erfaringer, forventninger og den situation du befinder dig i – fx graviditet, fødsel eller efterfødsel. Behandling af smerter består derfor af mere end øvelser alene.

Behandling af smerter

Det er vigtigt at forstå, at smerter ikke er noget, du behøver at udholde. Specialiseret fysioterapi kan hjælpe med at lindre dine smerter, forbedre din funktion og øge din livskvalitet – sådan så du kan leve det liv du ønsker.

Smerter kan opleves på mange måder, og følgende vil altid være relevant at få undersøgt nærmere:

  • Skarp, stikkende smerte.
  • Brændende eller prikkende fornemmelse.
  • Konstant ømhed eller en pulserende fornemmelse.
  • Stramning eller spænding i musklerne.
  • Smerter der er lokaliseret til et bestemt område eller stråler ud til andre dele af kroppen, fx arme eller ben.
  • Hvis du har følelsen af at være låst i et bestemt område.
  • Smerter der forværres ved visse bevægelser eller aktiviteter – også selvom de lindres i hvile.
  • Hvis du oplever stivhed, hævelse eller nedsat bevægelighed i det berørte område.

Ud fra dine symptomer og den dybdegående undersøgelse vil vi sammen udforme en meningsfuld plan. Du vil få relevant behandling samt redskaber og teknikker til smertehåndtering og lindring. Øvelserne vil blive tilpasset din oplevelse af smerterne, sådan at du har lyst til og mod på at udføre dem.

Læs mere om fysioterapi til graviditet og efterfødsel og find alle ydelser.

Figur sidder foroverbøjet med smerter som skal behandles af fysioterapeut
Bækkenløsning

Bækkenløsning kan give smerter i lænden, ballerne, halebenet, lysken, symfysen og underlivet. Derud over kan du opleve udstrålende smerter ned i benene.

Betegnelsen bækkenløsning er dog misvisende, da bækkenet ikke er løst. Dit bækken er super stærkt, og kan ikke blive skævt – selvom det godt kan føles sådan.

Bækkenløsning er en betegnelse for smerter i flere af bækkenets led under graviditeten – med evt. refererede smerter til andre områder.

Behandling af bækkenløsning vil bestå af flere elementer, bl.a. styrkeøvelser, udspænding og manuel behandling.

Fodsmerter

Smerter i foden kan have flere forskellige årsager, bl.a. overbelastning, irritationstilstande, sygdomme og skader.

Foden er kroppens fundament, og da den er opbygget af mange led, muskler og bindevævsstrukturer, er der også mange steder der kan opstå problematikker – som kan lede til smerter.

Behandling af smerter i foden tager udgangspunkt i de fund, der har være under den forudgående undersøgelse. Den kan derfor både bestå af styrkeøvelser, mobiliserende øvelser, release, manuel behandling og udspænding.

Hovedpine

Der findes flere former for hovedpine, herunder: spændingshovedpine, migræne og klyngehovedpine. Hovedpine kan også opstå som følge af andre tilstande, fx forhøjet blodtryk og hovedskader.

Det er derfor vigtigt at få afklaret årsagen til hvorfor du har hovedpine, og derud fra kan der igangsættes relevante tiltag.

Da smerter ofte leder til spændinger, er det ikke unormalt at opleve spændinger i særligt hoved og nakke.

Behandling af hovedpine vil derfor være en kombineret tilgang, hvor der både bliver taget udgangspunkt i selve hovedpinen, men også de tilstødende gener.

Rygsmerter

Smerter i ryggen kan være et udtryk for smerter flere forskellige steder, da ryggen reelt går fra hoved til haleben. Det kan derfor fx både være nakkesmerter, smerter i øvre ryg, lændesmerter og bækkensmerter.

Da rygsøjlen er center for

Behandling af rygsmerter vil tage udgangspunkt i det specifikke område hvor du oplever smerterne – men også områderne omkring, da fx nedsat mobilitet eller styrke ét sted kan påvirke et helt andet sted.

Ofte vil behandlingen være en kombination af øvelser rettet mod mobilisering, styrke og udspænding – sammen med manuel behandling.

Nakkesmerter

Smerter i nakken er almindeligt forekommende, og kan opstå pludseligt som fx hold i nakken eller gradvist over længere tid, hvor smerterne langsomt øges.

Nogle gange kan problematikker i nakken lede til udstrålende smerter, som oftest mærkes i armene eller omkring skulderbladene.

Alt efter symptomerne vil behandlingen bestå af specifikke styrkeøvelser, udspænding og mobilitet samt manuel behandling.

Håndsmerter

Smerter i hånden kan opstå af forskellige årsager som fx skade, overbelastning eller sygdom.

Da hænderne bruges i næsten alle daglige opgaver – både fin- og grovmotorisk arbejde – kan selv mindre overbelastninger eller skader føles voldsomme og nogle gange invaliderende.

Behandling af smerter i hånden kan være meget lokalt, hvis det fx er pege- eller tommelfingeren der er påvirket. Behandlingen kan dog også involvere både arm, nakke samt øvre ryg, hvis det viser sig at årsagen til smerterne stammer derfra.

Behandlingen vil ofte bestå af en blanding af styrkeøvelser, udspænding, mobilisering og manuel behandling.

 

Opfølgning

Behandling af smerter

Når vi ses til de efterfølgende opfølgninger, så snakker vi om hvordan det er gået og om du trives med planen. På den måde sikrer vi os, at du hele tiden er på vej i den rigtige retning og oplever fremgang. En opfølgning er som udgangspunkt á 1 times varighed – men kan også være 30 min.

N

Afstemning af forløb frem til nu

N

Re-undersøgelse samt relevant behandling

N

Tilpasning af plan herunder øvelser

Din morkrop har brug for dig – ingen problemer er for pinlige – ingen tabuer

Er tis, sex og løs hud på maven emner du normalt snakker om?
Hvis ikke, så er du ikke alene.

Vi skal væk fra tabuerne omkring morkroppen, og i stedet normalisere snakken. Det starter hos dig.