workshop til gravide

Gravid workshop

Få vigtig viden om kroppen under graviditet og lige efter fødslen.
Book en gravid workshop og få en unik mulighed for at få svar på alle jeres spørgsmål, fx træning under graviditet, hvad du kan gøre ved dryp-tis, delte mavemuskler m.v. Der bliver både teori og masser af praktiske øvelser.

Indhold

Workshops kan bookes til henholdsvis 90 min. eller 120 min. Indholdet vil være nogenlunde det samme, men der vil være mere tid til fordybelse, det praktiske samt spørgsmål.

N

Intro: Den gravide krop

N

Teori der er til at forstå

N

Tiden lige efter fødsel

N

Praktisk: Individuelt tilpasset

N

Afrunding med tid til spørgsmål

Gravid: Hvad må man?

Der dukker helt naturligt mange spørsgmål op i forbindelse med en graviditet, og en stor del af dem får du svar på hos din læge og jordemoder. Men spørgsmål omkring træning under graviditet og efter fødsel, samt fordybelse i hvad der egentlig sker med kroppen og hvorfor, er blot nogle af mange som kommende mødre ofte står med.

Så hvad må man som gravid – og hvad må man efter fødsel? Det er ikke alle spørgsmål der kan besvares med ét rigtigt svar, fx i forhold til træning som er meget individuelt. Samtidig er der mange myter om graviditet og efterfødsel, og ikke mindst modstridende råd og vejledning. Alt sammen noget der kan være svært at navigere i. Men dette vil der blive gjort op med på denne gravid workshop.

Gravid workshop | Det får du:

Først og fremmest får du relevant viden om morkroppen, sådan at du får en reel forståelse af hvad der sker i og med din krop under graviditeten og fødslen. Følgende er nogle af de spørgsmål du får svar på:

 • Hvad er delte mavemuskler og kan man undgå det?
 • Er det normalt at sjat-tisse og skal man bare knibe?
 • Kan man træne normalt igen efter 8 ugers tjekket hos egen læge?
 • Hvad er kejsersnit og hvad må man?
 • Er det normalt at opleve smerter og må man bare leve med dem?
 • Bliver bækkenet løst og hvorfor får man bækkenløsning?

  Vi vil gennemgå teorien bag på en let forståelig måde – og sideløbende vil teorien bliver holdt op imod det der kan gennemgås praktisk. På den måde vil I på egen krop kunne både se og mærke det vi snakker om, fx:

  • Test for delte mavemuskler
  • Hvordan laver man knibeøvelser eller afspænder bækkenbunden
  • Gode strategier til en samlet aktivering af kernen

  Derud over vil vi gennemgå nogle understøttende graviditetsøvelser, der også let kan udføres hjemme og tilpasses alt efter trænings niveau. Til slut får I et program med efterfødselsøvelser til den første tid, så I blidt kan komme igang når I er klar.

  Hvis du har behov for en en-til-en konsultation eller blot gerne vil læse mere om bl.a. fysioterapi til gravide, kan du finde alle ydelser her

  Gravid kvinde holder hænderne på maven
  Inkontinens

  At have inkontinens vil sige, at der af en eller anden årsag er udfordringer eller manglende evne til at holde på urin eller afføring.

  Urininkontinens er den allermest almindelige type – 1 ud af 10 alle kvinder oplever regelmæssigt inkontinens i en eller anden grad.

  Det er dog ikke ensbetydende med, at du bare skal leve med det, hvis du oplever inkontinens. Uanset om du oplever små dryp eller om det er mere, så kan og bør der tages hånd om det.

  Delte mavemuskler

  Delte mavemuskler, også kendt som rectus diastase, er en almindelig tilstand, der opstår under graviditeten for at give plads til dit voksende barn. Der er intet farligt ved at have delte mavemuskler, men for nogle kan det give gener i større eller mindre grad.

  Det handler egentlig ikke om afstanden mellem mavemusklerne, men i langt højere grad om bindevævets kvalitet og evne til at stabilisere når du aktiverer din samlede kerne (dvs. top, bund, forside og bagside) ved belastninger – både i hverdagen og ved træning.

  Det er meget individuelt hvordan træning og fremgang skal tilrettelægges. Men ved at fokusere på gode strategier og teknikker, samt øvelser der giver mening for dig, kan vi sikre at du får de bedste resultater.

  Bækkenbund

  Din bækkenbund spiller en afgørende rolle under graviditeten – den støtter dit underliv samt dit voksende barn. Ikke alle oplever udfordringer, men hos nogle kan der opstå gener i større eller mindre grad, som fx inkontinens og smerter.

  Bækkenbundstræning og behandling handler ikke kun om at knibe. Faktisk kan problemerne ofte bunde i en opspændt eller rigid bækkenbund, som har brug for bevægelse og afspænding. Men de kan selvfølgelig også stamme fra en svag bækkenbund, der har brug for reel træning.

  Uanset om du har behov for inkontinensbehandling, at afhjælpe smerter eller måske blot ønsker at forebygge gener, så er det muligt at få en sund og funktionsdygtig bækkenbund.

  Vejrtrækning

  Under graviditeten oplever mange at få mere besværet vejrtrækning i takt med at barnet vokser.

  Dette er helt normalt, og er fordi at barnet presser op mod vejrtrækningsmusklen og lungerne, som derfor får mindre plads til at bevæge sig.

  Ud over generelle vejrtrækningsøvelser, som gør godt for hele systemet, så kan mobiliserende øvelser og behandling hjælpe med at skabe mere bevægelighed og dermed plads til en fri vejrtrækning.

  Smerter

  Smerter kan ofte vise sig i og omkring ribben, lænd, lysken, skambenet, halebenet og underlivet – nogle gange ét og andre gang flere områder samtidig.

  Du kan selvfølgelig sagtens opleve smerterne andre steder – der er ikke noget rigtigt eller forkert.

  Smerter er aldrig noget du bare skal leve med, og der er altid muligheder for tage hånd om dem – og derved dig. På den måde kan du bruge din energi på de ting, der rent faktisk betyder noget.

  Du kan læse mere om specifik behandling af smerter her.

  Gravidtræning

  Der er rigtig mange fordele ved at træne under graviditeten, og anbefales af Sundhedsstyrelsen.

  Nogle af fordelene er bl.a.:

  • Rygsmerter mindskes.
  • Forstoppelse mindskes.
  • Forekomsten af komplikationer under fødslen reduceres.
  • Vægtstigning mindskes.
  • Og meget mere – læs her.

  Du kan sagtens begynde med at træne, selvom du aldrig har trænet før – og du kan ofte også holde fast i din nuværende træningsform eller sport. Det er dog vigtigt at træningen tilpasses dig og din graviditet.

  Din morkrop har brug for dig – ingen problemer er for pinlige – ingen tabuer

  Er tis, sex og løs hud på maven emner du normalt snakker om?
  Hvis ikke, så er du ikke alene.

  Vi skal væk fra tabuerne omkring morkroppen, og i stedet normalisere snakken. Det starter hos dig.