Fysioterapi til gravide

Graviditet

Skræddersyet fysioterapi til gravide samt behandling der adresserer de unikke udfordringer og behov du står overfor i din graviditet. Tag det første skridt mod den graviditet som du ønsker dig og kontakt mig i dag.

Dit forløb

Vi starter med en fyldestgørende og helhedsorienteret indledende konsultation á 1 times varighed. På den måde har vi god tid til at få afdækket din situation, herunder ønsker, behov og mål.  

N

Afdækning af din historik

N

Dybdegående undersøgelse

N

Relevant behandling

N

Gennemgang af øvelser

N

Overskuelig plan

Fysioterapi til gravide

Graviditet er en stor belastning for kroppen, og det er almindeligt, at den kan bringe forskellige udfordringer med sig. Det er dog også vigtigt at pointere, at smerter og gener ikke skal normaliseres – og bestemt ikke må negligeres som noget du “bare må leve med”. Det du oplever er reelt, og kan ikke tages fra dig.

Fysioterapi til gravide er ikke bare øvelser. Årsagen bag dine smerter eller gener skal så vidt muligt først og fremmest afklares, og derud fra vil der være forskellige handlemuligheder. Ofte vil behandlingen være en kombination af flere forskellige metoder, bl.a. samtale, øvelser og manuel behandling.

Fysioterapi behandling

Der er stor forskel på symptomer og årsagerne til dem, og der er derfor heller ikke én rigtig måde at gribe behandlingen an på. Af samme grund vil den altid tage udgangspunkt i dine beskrivelser og oplevelser, samt fundene i den dybdegående undersøgelse.

Mange oplever fx inkontinens, og tænker at de skal igang med knibeøvelser – men nogle gange er bækkenbunden simpelthen spændt, hvorfor afspænding i så fald vil være langt mere relevant. Det er også meget almindeligt at få konstateret bækkenløsning, hvor øvelser af forskellig art vil være relevante – men de kan ofte ikke stå alene, og samtale om smertehåndtering kan være en god kombination.

Mange symptomer under graviditeten er selvfølgelig helt normale, da kroppen er under rivende udvikling. Men nogle gange er der behov for specialiseret vejledning og behandling.

Følgende vil altid være relevant at få undersøgt nærmere:

  • Smerter i kroppen, fx nakke, øvre ryg, ribben, lænd, bækken, haleben m.v.
  • Inkontinens
  • Følelse af at være “åben” eller opleve tyngde i underlivet
  • Udbuling / toblerone ned langs maven ved belastning eller træning

Med en helhedsorienteret tilgang, der ser på hele kroppen, vil du opleve at der bliver taget hånd om årsagen og ikke kun symptomerne.

Jeg udfører ikke vaginal undersøgelse, men vurderer jeg behov for dette, vil jeg altid henvise til relevant behandler.

Læs mere nedenfor eller find alle ydelser her

Gravid kvinde undersøges af fysioterapeut
Inkontinens

At have inkontinens vil sige, at der af en eller anden årsag er udfordringer eller manglende evne til at holde på urin eller afføring.

Urininkontinens er den allermest almindelige type – 1 ud af 10 alle kvinder oplever regelmæssigt inkontinens i en eller anden grad.

Det er dog ikke ensbetydende med, at du bare skal leve med det, hvis du oplever inkontinens. Uanset om du oplever små dryp eller om det er mere, så kan og bør der tages hånd om det.

Delte mavemuskler

Delte mavemuskler, også kendt som rectus diastase, er en almindelig tilstand, der opstår under graviditeten for at give plads til dit voksende barn. Der er intet farligt ved at have delte mavemuskler, men for nogle kan det give gener i større eller mindre grad.

Det handler egentlig ikke om afstanden mellem mavemusklerne, men i langt højere grad om bindevævets kvalitet og evne til at stabilisere når du aktiverer din samlede kerne (dvs. top, bund, forside og bagside) ved belastninger – både i hverdagen og ved træning.

Det er meget individuelt hvordan træning og fremgang skal tilrettelægges. Men ved at fokusere på gode strategier og teknikker, samt øvelser der giver mening for dig, kan vi sikre at du får de bedste resultater.

Bækkenbund

Din bækkenbund spiller en afgørende rolle under graviditeten – den støtter dit underliv samt dit voksende barn. Ikke alle oplever udfordringer, men hos nogle kan der opstå gener i større eller mindre grad, som fx inkontinens og smerter.

Bækkenbundstræning og behandling handler ikke kun om at knibe. Faktisk kan problemerne ofte bunde i en opspændt eller rigid bækkenbund, som har brug for bevægelse og afspænding. Men de kan selvfølgelig også stamme fra en svag bækkenbund, der har brug for reel træning.

Uanset om du har behov for inkontinensbehandling, at afhjælpe smerter eller måske blot ønsker at forebygge gener, så er det muligt at få en sund og funktionsdygtig bækkenbund.

Vejrtrækning

Under graviditeten oplever mange at få mere besværet vejrtrækning i takt med at barnet vokser.

Dette er helt normalt, og er fordi at barnet presser op mod vejrtrækningsmusklen og lungerne, som derfor får mindre plads til at bevæge sig.

Ud over generelle vejrtrækningsøvelser, som gør godt for hele systemet, så kan mobiliserende øvelser og behandling hjælpe med at skabe mere bevægelighed og dermed plads til en fri vejrtrækning.

Smerter

Smerter kan ofte vise sig i og omkring ribben, lænd, lysken, skambenet, halebenet og underlivet – nogle gange ét og andre gang flere områder samtidig.

Du kan selvfølgelig sagtens opleve smerterne andre steder – der er ikke noget rigtigt eller forkert.

Smerter er aldrig noget du bare skal leve med, og der er altid muligheder for tage hånd om dem – og derved dig. På den måde kan du bruge din energi på de ting, der rent faktisk betyder noget.

Du kan læse mere om specifik behandling af smerter her.

Gravidtræning

Der er rigtig mange fordele ved at træne under graviditeten, og anbefales af Sundhedsstyrelsen.

Nogle af fordelene er bl.a.:

  • Rygsmerter mindskes.
  • Forstoppelse mindskes.
  • Forekomsten af komplikationer under fødslen reduceres.
  • Vægtstigning mindskes.
  • Og meget mere – læs her.

Du kan sagtens begynde med at træne, selvom du aldrig har trænet før – og du kan ofte også holde fast i din nuværende træningsform eller sport. Det er dog vigtigt at træningen tilpasses dig og din graviditet.

Opfølgning

Når vi ses til de efterfølgende opfølgninger, så snakker vi om hvordan det er gået og om du trives med planen. På den måde sikrer vi os, at du hele tiden er på vej i den rigtige retning og oplever fremgang.

N

Afstemning af forløb frem til nu

N

Re-undersøgelse samt relevant behandling

N

Tilpasning af plan herunder øvelser

Din morkrop har brug for dig – ingen problemer er for pinlige – ingen tabuer

Er tis, sex og løs hud på maven emner du normalt snakker om?
Hvis ikke, så er du ikke alene.

Vi skal væk fra tabuerne omkring morkroppen, og i stedet normalisere snakken. Det starter hos dig.