Fysioterapi efter fødsel

Efterfødsel

Opnå en stærk og mobil efterfødselskrop uden gener med specialiseret fysioterapi og behandling der tager udgangspunkt i de specifikke udfordringer og behov, du oplever efter at have født.

Dit forløb

Vi starter med en fyldestgørende og helhedsorienteret indledende konsultation á 1 times varighed. På den måde har vi god tid til at få afdækket din situation, herunder ønsker, behov og mål.  

N

Afdækning af din historik

N

Dybdegående undersøgelse

N

Relevant behandling

N

Gennemgang af øvelser

N

Overskuelig plan

Fysioterapi efter fødsel

Efterfødselsperioden er en tid med store forandringer og tilpasninger for din krop. Det er fascinerende og fantastisk hvad kroppen kan præstere – fra at skabe liv, til at føde og så efterfølgende finde tilbage. Men nogle gange kan de mange kropslige og mentale ændringer være overvældende. Du skal ikke blot lande i moderskabet, men også din morkrop.

Kroppen kan have behov for ekstra hjælp til at finde tilbage. Det handler ikke om at den skal være som før, for den har trods alt båret og født et eller flere børn. Det handler om at kroppen kommer tilbage i balance – uden komplikationer og med fuld funktion. Efterfødsel er nu – og din morkrop er resten af livet.

Fysioterapi behandling

Vi oplever smerter og gener vidt forskelligt, og det er derfor også forskelligt hvornår vi føler behov for hjælp. Men oplever du følgende, så kan det være en god ide at få en professionel vurdering:

  • Smerter efter fødsel – alt fra nakke- til bækkensmerter og underlivssmerter.
  • Tyngdefornemmelse, inkontinens eller følelse af at være “åben”
  • Delte mavemuskler / Rectus diastase
  • Gener efter kejsersnit
  • Problemer med din vejrtrækning, ribben eller øvre ryg

Uanset om du ønsker at lindre smerter, mindske gener, genvinde mobiliteten, komme i form eller måske tilbage til din sport igen, så er det muligt at tilrettelægge en plan, der imødekommer dine behov og mål på en hensigtsfuld måde.

Jeg udfører ikke vaginal undersøgelse, men vurderer jeg behov for dette, vil jeg altid henvise til relevant behandler.

Læs mere nedenfor eller find alle ydelser her

Mor laver fysioterapi efter fødsel med baby
Nedsynkning

Nedsynkning af underlivet – også kaldet underlivs prolaps – opleves af omkring halvdelen af alle kvinder der har født. Det er dog vigtigt at fremhæve, at langtfra alle oplever gener.

Men oplever du gener som fx smerter, tyngdefornemmelse, trykken i underlivet, udbuling i skeden eller inkontinens, så skal der tages hånd om problemet.

Det er altid en god ide at få lavet en vaginal undersøgelse for at vurdere typen samt graden af nedsynkningen.

Når du har en afklaring, så skal der laves en plan for dit forløb, hvor en del af den vil bestå af træning med fokus på den støttende muskulatur i din kerne og underliv.

Inkontinens

At have inkontinens vil sige, at der af en eller anden årsag er udfordringer eller manglende evne til at holde på urin eller afføring.

Urininkontinens er den allermest almindelige type – 1 ud af 10 alle kvinder oplever regelmæssigt inkontinens i en eller anden grad.

Det er dog ikke ensbetydende med, at du bare skal leve med det, hvis du oplever inkontinens. Uanset om du oplever små dryp eller om det er mere, så kan og bør der tages hånd om det.

Delte mavemuskler

Delte mavemuskler, også kendt som rectus diastase, er en almindelig tilstand, der opstår under graviditeten for at give plads til dit voksende barn. Der er intet farligt ved at have delte mavemuskler, men for nogle kan det give gener i større eller mindre grad.

Det handler egentlig ikke om afstanden mellem mavemusklerne, men i langt højere grad om bindevævets kvalitet og evne til at stabilisere når du aktiverer din samlede kerne (dvs. top, bund, forside og bagside) ved belastninger – både i hverdagen og ved træning.

Det er meget individuelt hvordan træning og fremgang skal tilrettelægges. Men ved at fokusere på gode strategier og teknikker, samt øvelser der giver mening for dig, kan vi sikre at du får de bedste resultater.

Kejsersnit

Kejsersnit er et stort indgreb, og helingen er en længere proces, som dog kan hjælpes godt på vej med de rette tiltag.

I første omgang vil selve kejsersnittet være et sår, men når såret er helet vil der komme et ar.

Mange oplever føleforstyrrelser, ubehag, smerter og lignende i større eller mindre grad. Disse gener kan afhjælpes med forskellige teknikker, hvoraf langt de fleste kan tillæres, sådan at du selv kan udføre dem.

Behandlingen vil derfor være en kombination af mobilisering, desensibilisering, manuel behandling samt øvelser med fokus på kernen.

Navlebrok

Et navlebrok – altså når navlen buler ud – opstår som følge af et svagt område i muskelvæggen i kombination med et øget tryk inde fra. Dette er lige præcis den kombination der opstår under en graviditet.

Når du har født, og trykket indefra forsvinder, bliver brokket oftest mindre – og hos nogle forsvinder det gradvist.

Sker dette ikke, er det en rigtig god ide at lære nogle strategier til at fordele belastninger i din kerne hensigtsmæssigt – det kan fx være løft, styrketræning og lignende.

Vejrtrækning

Under graviditeten oplever mange at få mere besværet vejrtrækning i takt med at barnet vokser.

Det er ikke altid at vejrtrækningen normaliseres, blot fordi du har født, og ofte kan brystkassen samt ryggen føles øm og stiv – hvilket amningen ofte heller ikke hjælper på.

Ud over generelle vejrtrækningsøvelser, som gør godt for hele systemet, så kan mobiliserende øvelser og behandling hjælpe med at skabe mere bevægelighed og dermed plads til en fri vejrtrækning.

Smerter

Smerter kan ofte vise sig i og omkring ribben, lænd, lysken, kønsbenet, halebenet og underlivet – nogle gange ét og andre gang flere områder samtidig.

Du kan selvfølgelig sagtens opleve smerterne andre steder – der er ikke noget rigtigt eller forkert.

Smerter er aldrig noget du bare skal leve med, og der er altid muligheder for tage hånd om dem – og derved dig. På den måde kan du bruge din energi på de ting, der rent faktisk betyder noget.

Du kan læse mere om specifik behandling af smerter her.

Elitesport

Dyrker du elitesport, så ved du allerede hvor meget det kræver af din krop. Efter en graviditet og efterfølgende fødsel, så har kroppen først og fremmest brug for ro og hvile for at kunne hele.

Men dyrker du sport på eliteplan, så er der ofte også et pres – om det er indre eller ydre – om at vende tilbage igen.

Det bedste du kan gøre, er derfor, at komme godt fra start – i et tempo der passer til din krop, og med de hensyn der bør tages. Derved kan du stå så godt som muligt – og nogle gange stærkere – til når du skal melde klar til din træner.

Træning efter fødsel

Når du er kommet dig oven på den første tid efter fødslen, føler du måske behov for at komme i gang med en form for efterfødselstræning.

At komme i gang med træning efter fødsel, kan dog nogle gange virke som et uoverskueligt projekt, specielt hvis der er særlige hensyn, fx hvis du har nedsynkning, inkontinens, smerter eller har født ved kejsersnit.

Træningsplan og øvelser vil altid være tilpasset dine individuelle behov.

Læs mere om mine forskellige tilbud til tiden efter fødsel her

Opfølgning

Når vi ses til de efterfølgende opfølgninger, så snakker vi om hvordan det er gået og om du trives med planen. På den måde sikrer vi os, at du hele tiden er på vej i den rigtige retning og oplever fremgang.

N

Afstemning af forløb frem til nu

N

Re-undersøgelse samt relevant behandling

N

Tilpasning af plan herunder øvelser

Din morkrop har brug for dig – ingen problemer er for pinlige – ingen tabuer

Er tis, sex og løs hud på maven emner du normalt snakker om?
Hvis ikke, så er du ikke alene.

Vi skal væk fra tabuerne omkring morkroppen, og i stedet normalisere snakken. Det starter hos dig.